ČLÁNKY

Polepy modelů řezanou grafikou a samolepkami 

Řezaná grafika , nebo samolepky mohou výrazně vylepšit vzhled modelu. Málokdy je zakoupený model dostatečně atraktivní a je třeba na něm zapracovat. Někdy to jde lehce, někdy ne. Já zde popíšu postup, který používám a osvědčil se mi. 

Na začátku musím poznamenat, že na výsledném designu modelu přemýšlím již před jeho zakoupením. Znáte všichni ten krásný okamžik, kdy jste ve stavu " namlouvání" a už víte, že ho musíte mít. V tu chvíli seženu co nejvíce materiálů na internetu a začínám tvořit. 

Osvědčil se mi program Inscape, který je volně k dispozici a do značné míry poskytuje funkce, které jsem dříve užíval v Corel Draw. 

V tomto progtamu si na plochu uložím fotku modelu, nejlépe v záběru, který dovoluje tvorbu grafiky     ( vis, nožový let .... ) a můžeme začít.  



Nějaký čas zabere překreslit loga do křivek, a připravit je na řezání.  Osobně považuji lepit na model velké tištěné nálepky za nepřijatelné. Vznikají mapy a malé bublinky, výsledek nikdy není dokonalý. 

Už před zakoupením letadla mám poměrně přesnou představu o výsledném designu. 

Když je model doma, ihned po vybalení ho nafotím a fotky použiju jako mustr pro přesnější umístění grafiky v počítači. Vše dělám v měřítku, takže znám rozměry grafiky a mohu se rozhodnout, co ještě půjde vyřezat a co je předurčeno k tisku. ( např. malá barevná loga na kabinu )

nafocená křídla před započetím 

pravé křídlo s výsledným designem

obě křídla s grafikou vsazenou v Inscape

V této fázi zanechám práce na grafice a dám věcem čas " si sednout" . Často dojde k minoritním změnám, je opravdu dobré si od toho odpočinout a věnovat se třeba stavbě. 

Další letadélko, které jsem dotvořil je Laser EXP 60"

zvolil jsem design BMW M - nakonec, s tímto záměrem byl i navržen.

Překreslené plochy s usazenou grafikou

Nalepená grafika na křídla a trup

Laser EXP BMW 

Nebojte se grafiky a vlastního návrhu. Je to zábava, je to krásná tvůrčí činnost a Vaše modelu velmi prokouknou.  Přeji hodně úspěchů !! Jirka Hauser